Siła wyższa jako negatywna przesłanka odpowiedzialności za delikt zagrożony administracyjną karą pieniężną - Janiak, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Siła wyższa jest negatywną przesłanką odpowiedzialności za delikt zagrożony administracyjną karą pieniężną. Zgodnie z art. 189e kodeksu postępowania administracyjnego: „W przypadku gdy do naruszenia prawa doszło wskutek działania siły wyższej, strona nie podlega ukaraniu”. Autor rozważa konsekwencje siły wyższej jako negatywnej przesłanki odpowiedzialności za delikt zagrożony administracyjną karą pieniężną.
Keywords: siła wyższa; postępowanie administracyjne; administracyjne kary pieniężne