Indukcja funkcjonalna prof. Jerzego Panejki jako metoda badań porównawczych nad samorządem w Europie - Dobkowski, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule omówiono sposób badania istoty samorządu terytorialnego w kontekście porównawczym stosowany blisko sto lat temu przez prof. Jerzego Panejkę. Metoda ta nosi nazwę indukcji funkcjonalnej. Pozwoliła ona ustalić istotę samorządu terytorialnego na podstawie wyróżnienia cech charakterystycznych samorządu terytorialnego państw europejskich i eliminacji właściwości, które nie mają znaczenia. Metoda ta stała się podstawą późniejszego rozwoju jednego z kierunków nauki prawa administracyjnego w Polsce oraz miała znaczenie dla procesu legislacyjnego. To oryginalna i stosunkowo rzadko spotykana metoda.
Keywords: Panejko, Jerzy (1886-1973); samorząd terytorialny; istota; metoda badawcza; indukcja funkcjonalna