Egzogeniczne i endogeniczne źródła asymetrii informacji na rynku zamówień publicznych - Chrisidu-Budnik, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Egzogeniczne i endogeniczne źródła asymetrii informacji są istotnym problemem rynku zamówień publicznych. Czynniki zewnętrzne wywołujące asymetrię informacji skutkują wzrostem ryzyka transakcji, a zarazem kosztów transakcyjnych. Czynniki wewnętrzne (behawioralne) związane są z dwoma ważnymi zjawiskami: negatywnej selekcji i pokusą nadużycia.
Keywords: asymetria informacji; negatywna selekcja; pokusa nadużycia; koszty transakcyjne