O niepomijalnej roli gminy w obszarze zadań administracji świadczącej - Cendrowicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest analiza roli gminy w obszarze zadań administracji świadczącej. Gmina, będąca podstawową jednostką samorządu terytorialnego, realizuje liczne zadania z zakresu administracji świadczącej. Są to zadania o znaczeniu lokalnym i publicznym, które z punktu widzenia obywateli są często o wiele ważniejsze niż sprawy wagi państwowej. Wynika to z istoty zadań administracji świadczącej.
Keywords: administracja publiczna; niepomijalność; samorząd terytorialny; gmina; administracja świadcząca