Przedsiębiorca jako partner prywatny w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego - Piwowarczyk, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł stanowi analizę zagadnień związanych z realizacją przedsięwzięć w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego. W okresie funkcjonowania ustawy o partnerstwie publicz-no-prywatnym zawarto w Polsce zaledwie 135 umów. Wśród parterów prywatnych realizujących przedsięwzięcia PPP dominuje sektor mikro-, małych i średnich przedsiębiorców. MŚP mogą znacznie przyczynić się do atrakcyjności realizowanych projektów dzięki prostej strukturze organizacyjnej, a także koncentracji wszystkich zasobów firmy na jednym konkretnym działaniu. W świetle niniejszych rozważań rozwój PPP bezpośrednio związany jest z sektorem MŚP, a wzrost zainteresowania przedsiębiorców tego sektora rynkiem PPP z całą pewnością przełoży się na wzrost liczby przedsięwzięć realizowanych w tej formule.
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; mikro-, mali i średni przedsiębiorcy; partnerzy prywatni