Prawne uwarunkowania wpływu wykonawców na treść umów o zamówienia publiczne - Horubski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule poruszono problematykę regulacji prawa zamówień publicznych mających szczególne znaczenie dla zagadnienia możliwości wpływania przez wykonawców na treść umów o zamówienia publiczne. Ukazano brak zasadności utożsamiania takich umów z umowami adhezyjnymi. Wśród prawnych uwarunkowań wpływu wykonawców na treść umów o zamówienia w szczególności zwrócono uwagę na zasadę ochrony konkurencji, korzystanie z pozacenowych kryteriów oceny ofert, a także występowanie w poszczególnych trybach udzielania zamówień publicznych elementów negocjacyjnych.
Keywords: umowa o zamówienie publiczne; wykonawca; umowa adhezyjna