Stabilność finansowa jako determinanta aktywności państwa względem podmiotów sektora bankowego - Oziębała, Wiktor (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule poruszona została problematyka stabilności finansowej jako głównego celu działań podejmowanych przez państwo względem podmiotów sektora bankowego. Wyjaśnione zostały między innymi podstawy dla priorytetowego traktowania stabilności finansowej w nowej architekturze nadzoru makro i mikroostrożnościowego nad sektorem bankowym. W dalszej części wywo-du zawarte zostały uwagi odnoszące się do aktualnych w doktrynie niejasności terminologicznych względem stabilności finansowej. W pracy scharakteryzowano również wyzwania, przed jakimi staje państwo, a przede wszystkim organy nadzoru, w ramach konstruowania skutecznej strategii nakierowanej na utrzymanie stabilności finansowej, w tym także trudności związane z osiągnięciem tego celu przy jednoczesnym utrzymaniu efektywności i konkurencyjności sektora bankowego.
Keywords: stabilność finansowa; system finansowy; bank; nadzór ostrożnościowy; Komisja Nadzoru Finansowego; Komitet Stabilności Finansowej