Nadzór nad wyrobami podlegającymi dyrektywom „nowego podejścia” w Polsce — kilka refleksji o koordynacji działań organów nadzoru - Żywicka, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule zaprezentowano polski model organizacyjny systemu nadzoru rynku nad wyrobami podlegającymi ocenie zgodności (oznakowanie CE), z perspektywy zastosowanych mechanizmów koordynacji i współpracy organów nadzoru. System ten zorganizowany jest w formie sieciowej struktury wyspecjalizowanych organów administracji publicznej tworzących układy organizacyjne i funkcjonalne, co pozwala zapewnić właściwy poziom bezpieczeństwa produktów wprowadzanych na rynek wewnętrzny.W pierwszej części przedstawione zostały organy administracji tworzące system nadzoru ryn-ku oraz układy koordynacji, w tym podmiot koordynujący (Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów) i podmioty koordynowane. W drugiej części ukazano (zastosowane w systemie nadzoru rynku) akty współdziałania i prawny mechanizm koordynacji.
Keywords: system nadzoru rynku; koordynacja; współpraca; ocena zgodności; bezpieczeństwo wyrobów