Wpływ samorządowych organów ochrony środowiska na działalność gospodarczą przedsiębiorcy - Zapolska, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem artykułu jest analiza wpływu samorządowych organów ochrony środowiska w ograniczaniu działalności gospodarczej w Polsce. W tym zakresie autorka przeanalizowała zadania i kompetencje samorządowych organów ochrony środowiska na każdym etapie działalności gospodarczej. Autorka przedstawia rozwiązania normatywne w tym zakresie. Artykuł przedstawia także podejście do ograniczania wolności gospodarczej ze względu na ochronę środowiska w doktrynie prawa, kończy się zaś syntetycznymi wnioskami. Badanie zarysowanych problemów opierało się głównie na metodzie dogmatyczno-prawnej.
Keywords: ochrona środowiska; działalność gospodarcza; przedsiębiorca; organ ochrony środowiska