Obowiązki przedsiębiorcy w zakresie lokalizacji inwestycji mieszkaniowej i inwestycji towarzyszącej - Brzezińska-Rawa, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka powiązania i analizy wpływu regulacji prawnych z zakresu planowania przestrzennego, wynikających z tak zwanej specustawy mieszkaniowej, wraz z problematyką obowiązków przedsiębiorcy. Autorka analizuje wymogi prawne związane z lokalizacją inwestycji mieszkaniowej i inwestycji towarzyszącej. Są to wymogi infrastrukturalne i odległościowe oraz wymogi zakazu lokalizacji na terenach prawnie chronionych. Poruszony jest również historyczny wątek tak zwanych developer obligations.
Keywords: planowanie przestrzenne; specustawa mieszkaniowa; obowiązki przedsiębiorcy; działalność gospodarcza