Udział Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców w postępowaniu sądowoadministracyjnym - Sylwestrzak, Dorota (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Działalność małych i średnich przedsiębiorców odgrywa istotną rolę w rozwoju przedsiębiorczości. Państwo podejmuje wiele działań zmierzających do ochrony ich praw na płaszczyźnie materialnoprawnej, proceduralnej oraz instytucjonalnej. Autorka w zwięzły sposób przedstawia uprawnienia Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców w postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Dokonuje oceny wprowadzonych rozwiązań instytucjonalnych z punktu widzenia efektywności ochrony praw małych i średnich przedsiębiorców. W konkluzji utworzenie nowego podmiotu do ochrony małych i średnich przedsiębiorców autorka ocenia jako niecelowe, gdyż jego kompetencje i zadania stanowią powielenie uprawnień prokuratora i Rzecznika Praw Obywatelskich.
Keywords: Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców; postępowanie sądowoadministracyjne; uprawnienia procesowe; wolność gospodarcza