Cele ustawy z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców - Sarnowski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł dotyczy jednego z podstawowych aktów prawnych składających się na prawo gospodarcze publiczne, jakim jest ustawa z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców. W trakcie przeprowadzonych rozważań poruszono kwestię potrzeby wprowadzenia nowej regulacji prawnej, która legła u podstaw podjętych w 2017 roku prac legislacyjnych. Ponadto autor tekstu odniósł się do katalogu wartości wskazanych przez ustawodawcę w treści preambuły i ich znaczenia dla podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w Polsce. W konkluzji wskazano między innymi, że klarowne zestawienie zasad o podstawowym charakterze w tym elementarnym i systemowym dla całego ustawodawstwa gospodarczego akcie prawnym porządkuje oraz promuje wśród przedsiębiorców owe reguły, pogłębiając zarazem ich świadomość prawną. Dodatkowo w opinii autora uporządkowany katalog zasad podstawowych umieszczony w rozpatrywanej ustawie Prawo przedsiębiorców zwiększa czytelność ustawy dla jej adresatów, a także ułatwia dokonywanie kontroli sądowoadministracyjnej ich stosowania.
Keywords: Prawo przedsiębiorców; publiczne prawo gospodarcze; konstytucja biznesu