Problematyka wyłączenia stosowania ustawy Prawo przedsiębiorców (wybrane zagadnienia) - Nowicki, Henryk; Kucharski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule odniesiono się do problematyki regulacji art. 5 i art. 6 ust. 1 pkt 5 Prawa przedsiębiorców. Tworzą one bowiem swoiste novum regulacyjne. Szczególnej analizie zostały poddane kwestie konstrukcji prawnej instytucji uregulowanych w tych artykułach, a także ich znacznie dla systemu prawa. Wskazano jednocześnie na potrzeby niezbędnych zmian i korekt, aby przyjęte rozwiązania właściwie służyły celom, dla których zostały ustanowione.
Keywords: Prawo przedsiębiorców; działalność gospodarcza; przedsiębiorca; działalność nieewidencjonowana; koła gospodyń wiejskich