Zasady prawne relacji przedsiębiorców z organami władzy publicznej - Dobaczewska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejsze opracowania jest próbą oceny, czy i w jakim zakresie zmiany legislacyjne z lat 2015–2019 przyniosły realne zmiany dla prowadzących działalność gospodarczą, w szczególności w ich relacjach z organami administracji publicznej, w tym w postawie oczekiwanej od organów wobec przedsiębiorców. Nie mniej istotne jest zwrócenie uwagi na zasady, jakimi powinien kierować się ustawodawca, uchwalając prawo regulujące warunki podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej. Artykuł koncentruje się na ewentualnych różnicach między zasadami zawartymi w Konstytucji RP oraz kodeksie postępowania administracyjnego a katalogiem podstawowych zasad prowadzenia działalności gospodarczej i zasad stanowienia prawa gospodarczego zawartych w ustawie Prawo przedsiębiorców.
Keywords: zasady; mali przedsiębiorcy; mikroprzedsiębiorcy; konstytucja dla biznesu