Zasady publicznego prawa gospodarczego - Chołodecki, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Zasady prawa mają kluczowe znaczenie dla każdej gałęzi prawa, także dla publicznego prawa gospodarczego. Źródłami zasad prawa dla poszczególnych gałęzi prawa są Konstytucja RP (zasady konstytucyjne) oraz ustawy szczególne, na przykład kodeksy (cywilny, postępowania administracyjnego itp.). Obecnie przyjmuje się, że publiczne prawo gospodarcze to odrębna gałąź prawa. Oprócz Konstytucji kluczowe znaczenie dla publicznego prawa gospodarczego ma ustawa z 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców. Celem niniejszego artykułu jest zatem wskazanie zasad publicznego prawa gospodarczego wynikających z ustawy Prawo przedsiębiorców.
Keywords: zasady prawa; teoria prawa; publiczne prawo gospodarcze; wykładnia prawa; ustawa Prawo przedsiębiorców