Syndrom wypalenia zawodowego w administracji publicznej - Tabernacka, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wypalenie zawodowe jest stanem odczuwanym przez pracownika w sferze jego psychiki, somatyki i funkcjonowania społecznego. Zjawisko to ma ogromy wpływ na funkcjonowanie struktury, w której jest zatrudniona dana osoba. W przypadku zatrudnienia w instytucjach administracji publicznej wystąpienie tego syndromu warunkowane jest zarówno swoistymi czynnikami związanymi z organizacją i kulturą pracy w danej strukturze administracji publicznej, jak i założeniami ustrojowymi i organizacyjnymi funkcjonowania danej struktury. Syndrom wypalenia zawodowego u pracowników i urzędników administracji publicznej występuje z podobną częstotliwością jak u całej pracującej populacji, jednak w przypadku osób zatrudnionych w strukturach niosących pomoc jego ryzyko jest wyraźnie większe. Wśród remediów na to zjawisko istotną rolę odgrywa superwizja oraz szczególny klimat organizacyjny oferujący wsparcie i poszanowanie innych niż zawodowe sfer funkcjonowania społecznego pracownika bądź urzędnika administracji publicznej.
Keywords: wypalenie zawodowe; administracja publiczna; pracownicy i urzędnicy administracji publicznej; struktury administracji publicznej; stosunki pracownicze w administracji publicznej