O niektórych kategoriach filozoficznych w twórczości administracyjnoprawnej profesora Jana Bocia - Szadok-Bratuń, Aleksandra; Bratuń, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autorzy artykułu analizują wybrane kategorie filozoficzne w twórczości administracyj-noprawnej profesora Jana Bocia. Chcą zwrócić uwagę czytelnika na obecność refleksji filozoficznej w pracach przedstawiciela wrocławskiej szkoły kameralistyki. Podstawą rozważań są następujące teksty profesora: monografie Obywatel wobec ingerencji współczesnej administracji, Gmina w Belgii, hasła autorskie zawarte w Prawniczym słowniku wyrazów trudnych oraz artykuł Normatywizacja wartości w prawie administracyjnym (współautor: P. Lisowski). Artykuł rozpoczyna się od przypomnienia podstawowych faktów z życiorysu profesora Jana Bocia. Następnie poddane badaniu zostało pojęcie „obywatela”, analizowane w kontekście historiozoficznym i administracyjnoprawnym. Kolejne kategorie filozoficzne, rozpatrywane w aspekcie porównawczym, to: „autonomia”, „heteronomia”, „naturalizm etyczny”, „relatywizm etyczny”, „wartość” i „aksjologia”. W podsumowaniu swoich analiz autorzy podkreślają obiektywną pochwałę aksjonormatywności profesora Jana Bocia, która pojawia się w jego badaniach, a także bardzo wysoki poziom ich merytoryczności, oryginalności i ciągłej, pogłębionej refleksji filozoficznej. W szczególny sposób podkreślają, że związek myślenia filozoficznego z myśleniem administracyjnym był cenną wartością kultury prawniczej Jana Bocia.
Keywords: Boć, Jan (1939-2017); prawo administracyjne; aksjologia; wartość; autonomia; heteronomia; etyczny relatywizm; etyczny naturalizm; obywatel