Definiowanie pojęć w prawie podatkowym a ustalenie nowego innego znaczenia danego określenia - Borszowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule poddano analizie jedną z podstaw defi niowania pojęć w prawie podatkowym — ustalenie nowego znaczenia terminu. Autor wskazuje, że ustawodawca podatkowy, formułując defi nicje legalne oparte na wskazaniu nowego znaczenia, nie korzysta z determinantów. W artykule wskazano determinanty pierwszego i drugiego stopnia dla formułowania tych definicji
Keywords: definicje legalne w prawie podatkowym; determinanty tworzenia definicji legalnych; nowe znaczenie terminu