Problemy kodyfikacji prawa administracyjnego w ujęciu nauki radzieckiej w latach 1956–1967 - Małecki, Witold (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Prace koncepcyjne nad kodyfikacją prawa administracyjnego prowadzono w nauce radzieckiej w latach 1956–1967. Granice tego okresu wyznaczają rok 1956, kiedy to podczas XX Zjazdu Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego wskazano na konieczność intensyfi kacji badań nad strukturą systemu prawa radzieckiego, oraz rok 1967, kiedy Prezydium Rady Najwyższej ZSRR rozstrzygnęło o kierunku prac kodyfi kacyjnych poprzez polecenie opracowania projektu zasad ustawodawstwa ZSRR i republik związkowych w zakresie odpowiedzialności administracyjnej. W ramach rozważań nad kodyfi kacją prawa administracyjnego nauka radziecka koncentrowała się na problemach takich jak: celowość przeprowadzenia kodyfi kacji na szczeblu ogólnozwiązkowym lub republikańskim, granice materii administracyjnoprawnej objętej kodyfi kacją oraz zasadność przygotowania ogólnego kodeksu administracyjnego lub osobnych aktów prawnych dotyczących poszczególnych podstawowych instytucji i obszarów prawa administracyjnego.
Keywords: kodyfikacja; kodeks prawa administracyjnego; radzieckie prawo administracyjne