Zagadnienie reformacji decyzji przez sąd administracyjny w przedmiocie udzielenia ochrony międzynarodowej w świetle pytania prejudycjalnego słowackiego Sądu Najwyższego - Kryska, David (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Tematem tego artykułu jest zasada kasacji jako podstawowy element sądownictwa ad-ministracyjnego w Republice Czeskiej, Polsce i Słowacji. Praca opisuje historyczne podstawy tego założenia i skupia się na zasadzie kasacji w kontekście konkretnego pytania prejudycjalnego słowackiego Sądu Najwyższego w sprawie ochrony międzynarodowej. Ostatnia część tej pracy opisuje możliwe konsekwencje orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości UE w tej sprawie dla sądownictwa administracyjnego w trzech wspomnianych wyżej państwach oraz przedstawia opinie autora w kontekście aktualnej debaty naukowej na ten temat.
Keywords: ochrona międzynarodowa; skuteczny środek odwoławczy; sądownictwo administracyjne; zasada kasacji