Europeizacja administracji publicznej kilka refleksji - Zacharko, Lidia; Janik, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł poświęcony jest wskazaniu i omówieniu wyzwań, jakie stają przed administracją, nie tylko wobec procesów integracyjnych, europeizacji administracji publicznej, ale również rosnącej dynamiki procesów globalizacji. W świetle tak zakreślonej problematyki analizą objęte zostały między innym i modele wpływu prawa europejskiego na prawo krajowe. Wskazano również płaszczyzny procesu europeizacji, ukazując w tym zakresie europeizację zadań administracji publicznej. Rozważania objęły także interesujący z wielu względów problem agencji zaliczanych się do „administracji pośredniej”.
Keywords: europeizacja administracji publicznej; globalizacja; dekoncentracja; agencja rządowa; agencja wykonawcza; agencja regulacyjna