Marszałek województwa jako organ podatkowy - Ofiarski, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Marszałek województwa nie jest organem województwa — jednostki samorządu tery-torialnego. Marszałek województwa pełni funkcję przewodniczącego zarządu województwa — kolegialnego organu wykonawczego województwa. W prawie o daninach publicznych marszałek województwa jest organem podatkowym, a przynajmniej organem, któremu przysługują upraw-nienia organu podatkowego. W rezultacie wprowadzania kolejnych opłat publicznych do polskiego systemu danin publicznych, w szczególności opłat związanych z działaniami, które negatywnie oddziałują na środowisko, rola marszałka województwa w dziedzinie ustalania i pobierania tych opłat stała się bardziej istotna. Rola marszałka województwa nie ogranicza się tylko do wymiaru i poboru opłat, ale także do wykonywania innych zadań, takich jak prowadzenie ewidencji, gromadzenie dokumentów, zawieranie porozumień, przyjmowanie sprawozdań i raportów.
Keywords: samorząd terytorialny; marszałek województwa; organ podatkowy; opłaty; opłaty produktowe