Stulecie polskiego prawa urzędniczego - Korczak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule przeprowadzono analizę regulacji prawnych odnoszących się do funkcjonariuszy i pracowni ków zatrudnionych w urzędach i jednostkach organizacyjnych administracji publicznej w Polsce w okresie od 1918 do 2018 roku. Jej wyniki wykorzystano do wskazania głównych uwarunkowań kształtowania się prawa urzędniczego w minionym stuleciu i próby oceny jego następstw.
Keywords: prawo urzędnicze; funkcjonariusz publiczny; urzędnik; pracownik administracji