Zewnętrzne czynności materialno-techniczne administracji publicznej - Jakimowicz, Wojciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Rozważania w ramach artykułu zostały poświęcone czynnościom materialno-technicznym zewnętrznym, które w odróżnieniu od czynności materialno-technicznych wewnętrznych skierowane są do adresatów niepodporządkowanych ani służbowo, ani organizacyjnie. Mogą to być czynności, które — jako formy działania — mają charakter samodzielny, jak i te, które w jakimś stopniu wiążą się z innymi formami działania stanowiąc np. „dopełnienie” działań bezpośrednio-zobowiązujących poprzez wyzwolenie mocy obowiązującej norm wynikających z tego rodzaju działań.
Keywords: czynności materialno-techniczne; formy działania administracji; czynności zewnętrzne