Idea „otwartej administracji publicznej”. Sfera oczekiwań i odczuć - Blicharz, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Pozytywna wartość „administracji otwartej” zależeć będzie od tego, czy wzajemne relacje między sektorem publicznym i obywatelskim będą autentycznie partnerskie czy też oparte na instrumentalizacji ze strony sektora publicznego. Jednak najistotniejsza kwestia związana ze stosowaniem mechanizmów rynkowych w polu usług społecznych wiąże się z konfl iktem wartości, który pojawia się przede wszystkim w wypadku zderzenia ekonomicznej racjonalności (profe-sjonalizacji systemów usług społecznych) z duchem społeczeństwa obywatelskiego opartego na solidaryzmie, współpracy i zaufaniu.
Keywords: otwarta administracja publiczna; sektor publiczny; sektor obywatelski; usługi społeczne