Zakład karny i szkoła jako przykłady instytucji totalnych - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta; Kalisz, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem rozważań zawartych w monografii jest charakterystyka dwóch instytucji: szkoły i zakładu karnego, ze szczególnych uwzględnieniem ich cech przemawiających za nazywaniem ich instytucjami totalnymi. Pomysł na napisanie książki, łączącej analizę dwóch różnych instytucji zakładu karnego i szkoły, wziął się stąd, iż XXI wiek przynosi generalne rozczarowanie instytucją zakładu karnego, ale też i szkoły. Według powszechnej opinii instytucje te są nieefektywne. Stąd postuluje się ich gruntowne zmiany. Zestawienie zakładu karnego i szkoły pokazuje, że instytucje totalne mogą mieć różnorodny charakter i mogą służyć różnym celom. W istocie totalność nie jest złem samym w sobie, o ile tylko można ją uznać za zgodną z zasadą proporcjonalności. Poszczególne ograniczenia muszą więc prowadzić do realizacji celów, dla których powołano daną instytucję. Badając totalność dwóch wybranych instytucji – zakładu karnego i szkoły- zwrócono uwagę na „jasne” strony badanych instytucji (np. prawa skazanego, prawa ucznia).
Keywords: zakład karny; szkoła; instytucja totalna; przemoc; agresja