Stopa procentowa a struktura produkcji - Machaj, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Czy stopa procentowa decyduje o długości okresu produkcji? W opracowaniach z zakresu analizy struktury kapitałowej te kwestia wywołała sporo kontrowersji. Przedmiotem książki jest omówienie dyskusji na temat istnienia zjawiska procentu oraz jego hipotetycznego wpływu na długość produkcji. Autor dochodzi w niej do konkluzji, że zmiany stóp procentowych nie wywołują zawsze jednostronnych zmian w strukturze produkcji.
Keywords: struktura produkcji; stopa procentowa; szkoła austriacka; szkoła neoklasyczna; teoremat podwójnego przełączania