Status prawny Internetu w świetle Konstytucji RP i obowiązującego prawodawstwa polskiego - Malinowski, Szymon Jan (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
Środki społecznego komunikowania stanowią współcześnie integralną część życia ludzkości. Media wywierają ogromny wpływ na świadomość człowieka, kształtując jego charakter, preferencje, zachowania i poglądy. Mass media, zwłaszcza Internet, stały się alternatywną rzeczywistością – nowym światem pełnym wielu możliwości i licznych pokus i zagrożeń. Wiele osób uważa, że jest to niezależny świat, w którym użytkownicy są anonimowi, prawa i obowiązki nie istnieją, możliwa jest bezkarność, a granice działalności i czynów wyznacza jedynie subiektywna ocena użytkownika. Człowiek stworzył narzędzie przyszłości, które staje się coraz większym zagrożeniem dla niego samego. Również próba opracowania skutecznego prawa determinującego i określającego kształt funkcjonowania Internetu okazuje się trudna do uregulowania, jak również zrealizowania. Współcześnie, kiedy praktycznie każdą przestrzeń życia społecznego staramy się zdefiniować i uregulować prawnie, Internet wciąż pozostaje niejako poza zasięgiem skutecznej egzekutywy prawnej. Choć są podejmowane próby stworzenia różnych przepisów prawa poświęconych tejże materii, skuteczność egzekwowania tego prawa w praktyce okazuje się niewystarczająca. Pozostaje więc pytanie, jakie uwarunkowania prawne tworzy obecnie polska Konstytucja, a także czy istnieją przepisy odrębne wytyczające nieprzekraczalne granice Internetu oraz jak należy tworzyć prawo, aby w pełni regulowało cyfrową przestrzeń? Tematyka ta stała się istotą niniejszych rozważań prawno-naukowych. Rozważania oparto na analizie obowiązującego prawodawstwa krajowego, jak również judykatury SN i kazuistycznych komentarzy prawniczych oraz piśmiennictwa prawniczego. W pracy wykorzystano metodę analizy przypadków i dyskusję naukową dla opracowania ogólnych założeń syntetycznych niniejszego zagadnienia badawczego.
Keywords: Rzeczpospolita Polska; prawo konstytucyjne; prawo mediów; internet; nowe technologie; cyberzagrożenia; przestępczość; czyn zabroniony; Konstytucja RP; zagrożenia cywilizacyjne; zagrożenia kulturowe