Projekt ustawy o ochronie małoletnich przed treściami pornograficznymi – analiza proponowanych rozwiązań - Rogala, Krystyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
Celem niniejszego opracowania jest analiza projektowanego rozwiązania w zakresie ochrony małoletnich przed treściami pornograficznymi w postaci mechanizmu blokowania stron internetowych zawierających kwalifikowane treści pornograficzne. Projekt ten stworzony został na podstawie funkcjonującego w polskim porządku prawnym mechanizm blokowania stron internetowych, niezgodnych z regulacją ustawy o grach hazardowych, który autorka przedstawia w początkowej części artykułu. Następnie omówiony zostaje tytułowy projekt ustawy o ochronie małoletnich przed treściami pornograficznymi i podjęte rozważania nad losami proponowanej regulacji po wprowadzeniu przez państwa członkowie UE przepisów wykonawczych dyrektywy Parlamentu Europejskiej i Rady (UE) 2018/1808 z 14.1.2018 r. zmieniającej dyrektywę 2010/13/UE w sprawie koordynacji niektórych przepisów wykonawczych i administracyjnych państw członkowskich dotyczących audiowizualnych usług medialnych.
Keywords: blocking websites; children’s protection; right to information; safety; filtering; register