Bezrobocie osób niepełnosprawnych w ujęciu statystycznym - Pancer-Cybulska, Ewa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Postulat równouprawnienia osób niepełnosprawnych w życiu społecznym jest realizowany w wielu wymiarach i na wielu płaszczyznach, dostęp do otwartego rynku pracy wydaje się dobrym sprawdzianem wdrażania koncepcji włączenia społecznego i likwidowania barier w odniesieniu do tych osób. Sytuacja na otwartym rynku pracy, zwłaszcza bezrobocie jest często analizowanym wyznacznikiem zmian dotyczących integracji i włączenia społecznego osób niepełnosprawnych. Celem artykułu jest omówienie aktualnych tendencji panujących na polskim rynku pracy z perspektywy osób niepełnosprawnych przez analizę bezrobocia. Na podstawie dostępnych danych faktograficznych przeprowadzono analizę statystyczną bezrobocia w Polsce za lata 2015–2019, z uwzględnieniem osób niepełnosprawnych, obejmującą różne stosowane przekroje, takie jak wiek, wykształcenie, staż pracy, czas pozostawania poza zatrudnieniem itp. Wykazano istniejące w Polsce zróżnicowania w analizowanych przekrojach w ujęciu regionalnym.
Keywords: bezrobocie; osoby niepełnosprawne; rynek pracy; regiony w Polsce