Składanie i przyjmowanie oświadczeń materialnoprawnych przez pełnomocnika procesowego, ze szczególnym uwzględnieniem potrącenia - Rozum, Kewin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Kodeks postępowania cywilnego reguluje odrębną kategorię pełnomocnictwa – pełnomocnictwo procesowe. Zakres tego pełnomocnictwa został zawarty w art. 91 k.p.c., w którym to punkcie 4) zawarto uprawnienia do składania oświadczeń materialnoprawnych przez pełnomocników procesowych. W literalnym brzmieniu tego przepisu nie ma regulacji dotyczącej składania i przyjmowania oświadczenia o potrąceniu. W związku z tym doktryna i judykatura wypracowały pewne założenia, co do możliwości składania takich oświadczeń. Jednakże ze względu na odmienne podejścia co do wykładni tego przepisu utworzyły się niejako trzy linie orzecznicze, stosujące w swojej praktyce odmienne stanowisko, a obejmujące nie tylko orzecznictwo sądów powszechnych, ale i Sądu Najwyższego. Z tego też względu rozwój nauki prawa wymaga wskazania rozwiązania, bądź to w formie postulatów de lege ferenda odnoszących się do zmian ustawowych, bądź odwołujących się do możliwości utworzenia zasady prawnej obejmującej to zagadnienie.
Keywords: potrącenie; pełnomocnik; proces cywilny; materialnoprawny; pełnomocnictwo