Nieprawidłowości jako byty prawne - Murat, Leszek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Stwierdzanie nieprawidłowości stanowi ważną część kontroli. Choć intuicyjnie wydaje się oczywiste,że nieprawidłowości istnieją obiektywnie, to bliższa analiza ich natury nie pozwala na taką konkluzję.Autor analizuje nieprawidłowości w kategoriach bytu prawnego, skupiając się na trzech elementachkonstytutywnych: wzorcu kontroli, zachowaniu podmiotu kontrolowanego oraz niezgodności pomiędzy wzorcem a zachowaniem. Okazuje się, że każda nieprawidłowość jest bytem odrębnym od zdarzenia i kluczowe znaczenie dla jej istnienia ma „akt wypowiedzenia”, jako że nieprawidłowościstają się poprzez formalne ich wypowiedzenie.
Keywords: kontrola; nieprawidłowości; wypowiedzi performatywne; teoria kontroli; nauka o kontroli; ontologia kontroli; filozofia kontroli