Zakaz wprowadzania do obrotu tzw. dopalaczy w świetle konstytucyjnej zasady zaufania obywatela do państwa - Pawelec, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł powstał w ramach badań postlegislacyjnych dotyczących polskiego ustawodawstwa regulującego zjawisko tzw. dopalaczy. Hipoteza badawcza, jaką postawił w ich trakcie autor, zakładała, że zarówno szybkie tempo uchwalania pierwszej „ustawy dopalaczowej”, jak i okoliczności temu towarzyszące (atmosfera kryzysu społecznego) sprawiły, że ustawodawca działał wedle zasady „cel uświęca środki”. W samym artykule autor analizuje zgodność z konstytucyjnymi zasadami prawidłowej legislacji jednej z norm mających na celu przeciwdziałanie zjawisku zażywania tzw. dopalaczy. Analizie poddany jest mianowicie przepis zawierający zakaz wprowadzania do obrotu środków zastępczych (w taki sposób określane są w prawie produkty znane szerzej jako dopalacze). Autor opisuje spór w doktrynie oraz w orzecznictwie dotyczący interpretacji pojęcia „wprowadzania do obrotu”. Przedstawia także konsekwencje prawne tego rozdźwięku z perspektywy przeciętnego obywatela. Następnie wyjaśniona zostaje konstytucyjna zasada zaufania obywatela do państwa, a także wynikająca z niej zasada określoności będąca wzorem kontroli. W ich świetle autor ocenia zgodność analizowanego przepisu z Konstytucją RP.
Keywords: prawo karne; prawo konstytucyjne; teoria legislacji; środki zastępcze; nowe substancje psychoaktywne