Pojedynek Polski z gospodarką w cieniu, czyli szara strefa oraz sposoby jej ograniczania w pigułce - Madurski, Szymon (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Szara strefa jest bardzo kompleksowym zjawiskiem, które odciska piętno na gospodarkach wszystkich krajów. Pozbawiona kontroli wywiera bardzo negatywny wpływ na ekonomię, dlatego też podejmowane są różne działania mające na celu jej ograniczenie. Nie powinno się jednak zapominać o pozytywnych aspektach gospodarki w cieniu. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie podstawowych faktów dotyczących tego zjawiska z uwzględnieniem struktury oraz historycznych aspektów, jak i zwięzłe przybliżenie narzędzi, których przeznaczeniem jest ograniczenie negatywnych następstw szarej strefy.
Keywords: szara strefa; gospodarka w cieniu; Jednolity Plik Kontrolny; Centralny Rejestr Faktur; split payment; mechanizm podzielonej płatności; podatek od towarów i usług; luka podatkowa