Rzetelność wyceny należności podstawą wiarygodności sprawozdania finansowego - Ćwiąkała-Małys, Anna; Łagowski, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Należności są jednym z istotnych elementów kształtujących wartość aktywów. Są ingredientem determinującym płynność finansową w podmiocie. W poniższym opracowaniu dokonano klasyfikacji należności ze względu na kryterium czasu, opisano narzędzie ich wyceny wraz z metodologią przeprowadzania ich aktualizacji zarówno z punktu widzenia przepisów krajowych, jak i międzynarodowych standardów. Odpisy aktualizujące służą uregulowaniu wartości prezentowanych w sprawozdaniu finansowym, jak też mają na celu doprowadzenie należności do poziomu najbardziej wiarygodnego.
Keywords: należności; opisy aktualizujące; ustawa o rachunkowości; płynność; rzetelność sprawozdania finansowego; aktualizacja wyceny