Etyczne problemy wdrażania medycznego Internetu rzeczy - Greser, Jarosław (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
W niniejszym opracowaniu autor porusza problematykę związaną z wdrażaniem medycznego Internetu rzeczy, przy czym z etycznego punktu widzenia. W literaturze podkreśla się, że problemy etyczne związane z korzystaniem z urządzeń H-IoT cieszą się zainteresowaniem badaczy od początków rozwoju tej technologii i są analizowane z różnych perspektyw, z których każda naświetla inne obawy. Przedstawione zatem zostały wybrane problemy etyczne z perspektywy producentów urządzeń mających swoją siedzibę na terenie UE. Artykuł podzielono na cztery części, z których pierwsza jest wprowadzeniem do zagadnień związanych z etyką biznesu – swoistego zespołu norm, którego adresatem są przedsiębiorcy. Następnie przeanalizowano prywatność w wymiarze związanym ze stygmatyzacją związaną z korzystaniem z urządzeń H-IoT oraz problemy dotyczące własności danych zbieranych przez te urządzenia, a także zapewnienia cyberbezpieczeństwa ich użytkownikom.
Keywords: Internet rzeczy; wyrób medyczny; prywatność; cyberbezpieczeństwo; RODO