Nadzór sądów i Ministra Sprawiedliwości nad postępowaniem dyscyplinarnym wobec radców prawnych - Niedziński, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem niniejszej pracy jest analiza oraz ocena modelu nadzoru sądów powszechnych i Ministra Sprawiedliwości nad postępowaniem dyscyplinarnym wobec radców prawnych. Artykuł ten wynika ze szczególnego zainteresowania autora tematyką postępowania dyscyplinarnego jako postępowania pozasądowego, prowadzonego przez organy samorządu zawodowego. Istotą jest ukazanie złożoności metody nadzoru sądów powszechnych i Ministra Sprawiedliwości nad postępowaniem dyscyplinarnym wobec radców prawnych. Autor stara się szczególnie wskazać na autonomiczność sądownictwa dyscyplinarnego radców prawnych jako zawodu zaufania publicznego, któremu Konstytucja RP zagwarantowała możliwość tworzenia samorządów zawodowych. Zamiarem jest też przybliżenie czytelnikom orzecznictwa Sądu Najwyższego oraz Trybunału Konstytucyjnego, omawiającego kwestię i zakres nadzoru sądów powszechnych i Ministra Sprawiedliwości nad postępowaniem dyscyplinarnym wobec radców prawnych.
Keywords: postępowania dyscyplinarne; radca prawny; nadzór; sądy powszechne; Minister Sprawiedliwości; samorząd zawodowy