Ryzyko szkody powstałej w szczególnych okolicznościach - Stopka, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Ryzyko socjalne jest kategorią teoretycznoprawną powszechnie stosowaną w rozważaniach na temat instytucji prawnych zabezpieczenia społecznego, w tym służącą do opisu funkcji świadczeń zabezpieczenia społecznego oraz wyróżnienia i charakteryzacji prawa zabezpieczenia społecznego (prawa socjalnego). W opracowaniu autorka wskazuje na normatywne podstawy wyodrębnia ryzyka szkody powstałej w szczególnych okolicznościach oraz dokonuje jego teoretycznoprawnej analizy. Wyjaśnia kwestie terminologiczne oraz opisuje konstrukcję tego ryzyka, jego treść oraz aktualny i postulowany zakres jego ochrony.
Keywords: ryzyko socjalne; prawo socjalne; szkoda na osobie; odszkodowanie socjalne; świadczenia zaopatrzeniowe