Mistyfikacja społecznej gospodarki rynkowej w Polsce - Stencel, Michał (Oficyna Prawnicza, 2017)
Zgodnie z artykułem 20 Konstytucji z 1997 r. społeczna gospodarka rynkowa jest podstawą ustroju gospodarczego Rzeczypospolitej Polski. System ten po raz pierwszy został zaimplementowany w Republice Federalnej Niemiec po II wojnie światowej pod kierunkiem Ludwiga Erharda. Wprowadzony w ten sposób model społeczno-ekonomiczny oparty na ordoliberalnej myśli, pozwolił na szybką odbudowę Niemiec oraz zapewnił obywatelom dobrobyt. Obecnie okres, w którym prowadzona była spójna polityka ordoliberalna, nazywa się niemieckim cudem gospodarczym. Po odzyskaniu przez Polskę niezależności dążono do odrzucenia gospodarki nakazowo-rozdzielczej i przejścia na gospodarkę rynkową. Tadeusz Mazowiecki, pierwszy premier III Rzeczypospolitej, w swoim exposé ogłosił, że w Polsce wprowadzona zostanie społeczna gospodarka rynkowa, a reformą gospodarczą zajął się Leszek Balcerowicz. Sytuacja gospodarcza w Polsce poprawiła się, jednak po przeszło 25 latach proces ten budzi wiele emocji, a dodatkowo ocenia się nierzadko, że jego koszty są niewspółmierne z korzyściami. Artykuł poświęcony jest analizie ordoliberalnej koncepcji społecznej gospodarki rynkowej wprowadzanej w Republice Federalnej Niemiec przez Ludwiga Erharda, zarysowaniu sytuacji gospodarczej w czasie transformacji systemowej, a także przedstawieniu, dlaczego cały ten proces można nazwać mistyfikacją i wyjaśnieniu, dlaczego ustrój społeczno-ekonomiczny Polski nie przypomina społecznej gospodarki rynkowej.
Keywords: społeczna gospodarka rynkowa; ordoliberalizm; transformacja systemowa; Polska