Pluralism of values in contemporary law and possibility of their cognition - Škop, Martin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Przedmiotem rozważań autora jest pochodzenie wartości w różnych systemach prawnych oraz możliwość ich poznania. Systemów prawnych nie można oddzielić od wartości, które tworzą istotną część prawa. Prawo nie jest prostym kodem, w którym wszystko jest bezpośrednio związane ze znaczeniem lub wartościami, prawo jest raczej językiem. Jakkolwiek poszczególne wartości nie mogą być określone przez normy prawne, to normy te nie mogą istnieć bez wartości. Działanie prawa pozbawionego wartości autor porównuje do machiny opisanej przez Franza Kafkę. Ani nauka prawa, ani praktyka nie podążają za jedną tylko metodologią poszukiwania wartości, lecz stosują raczej metodologiczny pluralizm.
Keywords: systemy prawne; pluralizm wartości; współczesne prawo