How to execute the judgement of the Strasbourg Court in the case Paksas v. Lithuania? - Sinkevičius, Vytautas (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Artykuł analizuje, w jaki sposób Litwa może i powinna wykonać orzeczenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z dnia 6 stycznia 2011 r. w sprawie R. Paksas przeciwko Litwie. Dnia 6 kwietnia 2004 r. Sejm w trybie impeachmentu usunął R. Paksasa z urzędu Prezydenta Republiki za rażące naruszenie Konstytucji. Sąd Konstytucyjny w wyroku z dnia 25 maja 2004 r. konstatował, że osoba usunięta z urzędu za rażące naruszenie Konstytucji lub złamanie przysięgi nigdy w przyszłości nie może być wybrana na prezydenta Republiki, posła na Sejm. Europejski Trybunał Praw Człowieka w orzeczeniu z dnia 6 stycznia 2011 r. w sprawie R. Paksas przeciwko Litwie konstatował, że ustanowiony w litewskim systemie prawnym absolutny zakaz wobec R. Paksasa kiedykolwiek wprzyszłości zostanie wybranym do parlamentu jest nieproporcjonalny i że ustanawiając taki zakaz, Litwa naruszyła artykuł 3 Pierwszego Protokołu do Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. Artykuł kończy się wnioskiem, że chcąc wykonać orzeczenie ETPCz, nie wystarczy zmienić ustawy o wyborach do Sejmu — w tym celu należy dokonać zmiany konstytucji, ponieważ absolutny zakaz kiedykolwiek w przyszłości wybierania na posła na Sejm lub prezydenta Republiki osoby, którą Sejm w trybie impeachmentu usunął z zajmowanego urzędu za rażące naruszenie konstytucji lub złamanie przysięgi, wynika z konstytucji.
Keywords: postępowanie w sprawie impeachmentu Prezydenta Republiki Litewskiej; wyrok ETPC; nowelizacja ordynacji wyborczej do Sejmu; Konstytucja