Koncepcja kar administracyjnych w ujęciu Tadeusza Bigi - Janiak, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Postrzeganie kar administracyjnych w czasach twórczości naukowej Profesora Tadeusza Bigi istotnie różniło się od ich współczesnego ujmowania. Powodem tego było sytuowanie ich przez ustawodawcę w płaszczyźnie prawa karno-administracyjnego. W doktrynie powstały dwie przeciwstawne teorie odnośnie do wzajemnych relacji między karami administracyjnymi a charakterystycznymi dla prawa karnego – karami kryminalnymi. Pierwsza z nich bazowała na twierdzeniu o różnicy jakościowej – funkcja karno-administracyjna miała stanowić domenę administracji, która stosując kary administracyjne, nie czyniła tego w zastępstwie sądów, lecz poruszała się po własnym terenie. Teoria o różnicy organizacyjnej głosiła tożsamą istotę i funkcję obu kar. W kręgu zainteresowań badawczych Profesora Bigi mieściło się ponadto właściwe usytuowania kar administracyjnych w obszarze prawa administracyjnego. Autor eksponował zasadnicze różnice między nimi a innym rodzajem przymusu administracyjnego w postaci sankcji egzekucyjnej (różnicę celu, swobodę organu przy stosowaniu każdego z instrumentów, możliwość cofnięcia raz zastosowanego środka).
Keywords: prawo karno-administracyjne; sankcje administracyjne; kary administracyjne