Rzeczy publiczne w powszechnym używaniu - Horubski, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Z wypowiedzi prof. Tadeusza Bigi wyłania się koncepcja powszechnego używania rzeczy publicznych jako kategoria pojęciowa prawa administracyjnego. W tej koncepcji prof. Bigo uznał, że prawo do używania rzeczy publicznych (mienia powszechnego) jest przejawem wolności człowieka, będącym refleksem prawa przedmiotowego na sferę interesu jednostki. Z zakresu powszechnego używania rzeczy publicznych wykluczono używanie prawnie zastrzeżone dla pewnych kategorii osób, a także oparte na specjalnym pozwoleniu lub umowie. Odnośna koncepcja jest twórczo rozwijana w pracach przedstawicieli nauk administracyjnoprawnych ośrodka wrocławskiego.
Keywords: rzeczy publiczne; powszechne używanie; mienie publiczne; mienie powszechne