Podział pracy między organy administracji publicznej - Pakuła, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Podział pracy między organami administracji publicznej to jeden z podstawowych problemów nauki administracji i ustrojowego prawa administracyjnego. Zasadnicze kwestie podniósł Tadeusz Bigo. Wyróżnił zespolenie administracji i partykularyzm resortowy (administracja niezespolona) oraz dekoncentrację. Myśli Tadeusza Bigi stały się inspiracją dla jego współpracowników, uczniów i szerokiego grona przedstawicieli nauk administracyjnych.
Keywords: podział pracy; administracja publiczna; zespolenie administracji; partykularyzm resortowy (administracja niezespolona); układ administracji publicznej; dekoncentracja