Samorząd terytorialny - Miemiec, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Tadeusz Bigo, przedstawiając koncepcję samorządu, stwierdził, że można go ujmować w aspekcie socjalno-politycznym oraz prawnym. W drugim znaczeniu samorząd jest typem decentralizacji, czyli specyficzną formą organizacyjną administracji opartą na zasadzie niezależności hierarchicznej. O cechach szczególnych samorządu rozstrzyga zawsze aktualne prawo pozytywne. Stąd nie można skonstruować uniwersalnego pojęcia prawnego samorządu. Omawiając samorząd, pominął teorie polityczne. Jako najstarszą wskazał teorię naturalną o własnym prawie gminy do samorządu, opartą na prawie natury. Według niej byt prawny gminy i jej osobowość prawna są wcześniejsze od państwa i prawa pozytywnego. Tadeusz Bigo nie podzielał takich poglądów. Odrzucił teorie oparte na kryteriach materialnoprawnych, gdyż cały zakres działania samorządu jest poruczony przez ustawy. Nie jest możliwy podział a priori na sprawy lokalne i państwowe. Najważniejszy w samorządzie jest podmiot tej administracji. Takimi podmiotami są urzędnicy niezależni od władzy centralnej, grupy społeczne mające osobowość prawną, państwo, a organy samorządu są w istocie organami państwa.
Keywords: decentralizacja; samorząd; teorie samorządu; podmioty samorządowe