Decentralizacja - Miemiec, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Tadeusz Bigo przedstawił koncepcję decentralizacji w monografii Związki publiczno-prawne. Zwrócił tam uwagę na to, że jej korelatem jest centralizacja. Skupił się na decentralizacji nazwanej przez niego decentralizacją prawno-administracyjną, wykonywaną przez podmioty samorządowe jako formy decentralizacji korporacyjnej, a także przez podmioty administracji zakładowo-fundacyjnej. Istota samorządu polega według T. Bigi na istnieniu większej liczby samodzielnych prawnie ośrodków (podmiotów) sprawujących administrację, nad którymi jest usytuowane centrum administracyjne, podtrzymujące jedność systemu. Podmioty zdecentralizowane mają samodzielność w stosunkach z tym centrum. Stwierdził, że decentralizacja może być stopniowana. Zwrócił uwagę na to, że w dekoncentracji też następuje zróżniczkowanie podmiotowe administracji, ale brakuje samodzielności prawnej, gdyż nie jest uchylone podporządkowanie hierarchiczne.
Keywords: decentralizacja; samodzielność prawna; nadzór; dekoncentracja; podmioty samorządowe; podmioty zakładowo-fundacyjne