Prawo wywłaszczeniowe w świetle poglądów Tadeusza Bigi - Błażewski, Maciej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Badania nad wywłaszczeniem były prowadzone od XIX wieku. Poglądy nauki prawa były z zasady stałe, z wyjątkiem okresu PRL-u. Poglądy T. Bigi były częścią głównego nurtu nauki prawa.
Keywords: wywłaszczenie; odszkodowania; interes publiczny; nauka prawa