Profesor Tadeusz Bigo i prawo górnicze - Małecki, Witold (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Omówienie najważniejszych unormowań prawa górniczego obowiązujących w okresie międzywojennym zostało zamieszczone w monografii Prawo administracyjne polskie. Działy wybrane, wydanej w 1931 r. W czasie wydania tej monografii prawo górnicze było w istotnym stopniu zunifikowane na poziomie ogólnokrajowym, ze względu na wydanie rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 29 listopada 1930 r. – Prawo górnicze. Regulacje przejęte z ustawodawstw państw zaborczych wciąż obowiązywały jednak w obszarze prawa naftowego.
Keywords: Bigo, Tadeusz (1894-1975); prawo górnicze; prawo naftowe; policja gospodarcza