Koncepcja przymusu administracyjnego Profesora Tadeusza Bigi - Sobieralski, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Wypracowana przez T. Bigę koncepcja przymusu administracyjnego opiera się na założeniu, że jest on stałym, immanentnym elementem władztwa administracyjnego. T. Bigo zwraca uwagę, że przymus administracyjny (państwowy) występuje w dwóch postaciach: egzekucji i kary. Zachowanie się sprzeczne z nakazami prawnymi powoduje uruchomienie sankcji prawnych i to albo w formie egzekucji, albo też w formie kary. Egzekucja jest zatem formą przymusu państwowego, której istotą i celem nie jest represja. Egzekucja polega na przymusowym wykonaniu nakazów prawnych, czyli realizowaniu przymusowym sytuacji przewidzianych przez prawo.
Keywords: przymus administracyjny; egzekucja administracyjna; sankcja administracyjna; obowiązek publicznoprawny; wykonanie obowiązku; kara administracyjna