Koncepcja aktu administracyjnego w wizji Tadeusza Bigi - Adamiak, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W rozwoju koncepcji form działania administracji publicznej prace Tadeusza Bigi mają trwałe miejsce. Do klasycznej formy działania administracji publicznej wobec jednostki należy akt administracyjny. Wymagało to od przedstawicieli doktryny wypracowania zasadniczych założeń co do samej klasyfikacji działania organów administracji publicznej do aktu administracyjnego, a następnie wypracowania podstawowych założeń klasyfikacji aktu z uwagi na kształtowanie sytuacji prawnej jednostki. Dla kształtowania uprawnień, jak i obowiązków jednostki aktem administracyjnym zasadnicze znaczenie miało i ma wypracowanie koncepcji mocy prawnej, granic trwałości uzasadnionej jego zgodnością z prawemi zmianą stosunków społeczno-gospodarczych. Wszystkie te podstawowe problemy kształtowania teorii aktu administracyjnego mają odbicie w pracach Tadeusza Bigi. Celowe zatem było ich przypomnienie i przedstawienie
Keywords: akt administracyjny; struktura administracji; klasyfikacja; wadliwość; moc obowiązująca